Menu
Your Cart

Satış Sözleşmesi

Yasal Haklar

 

SATIŞA İLİŞKİN ÖN BİLGİLENDİRME BELGESİ VE SÖZLEŞME METNİ

 

MADDE 1 - TARAFLAR

SATICI

Satıcı :Eko1 Reklam promosyon Ofis Pazarlama Adresi :Sinem sok.Kardeşler ap.Soğukpınar mah.-çekmeköy/İST Telefon : 0530 069 62 01 Web Adresi : www.eko1promosyon.com E-Posta : info@ekonomik1.com

ALICI

Adı/Soyadı/Ünvanı :

Adresi :

Telefon :

E-Posta :

MADDE 2- KONU

İşbu sözleşmenin konusu, ALICI' nın SATICI' ya ait www.eko1promosyon.com internet sitesi üzerinden elektronik ortamda yaptığı aşağıda nitelikleri ve satış fiyatı belirtilen ürünün satışı ve teslimi ile ilgili olarak 4077 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Uygulama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince tarafların hak ve yükümlülüklerinin saptanmasıdır.

ALICI, satışa konu ürünlerin temel nitelikleri, satış fiyatı, ödeme şekli, teslimat koşulları vs. satışa konu ürün ile ilgili tüm ön bilgiler ve cayma hakkı konusunda bilgi sahibi olduğunu ve bu ön bilgileri elektronik ortamda teyid ettiğini ardından işbu sözleşmeye konu ürünü sipariş verdiğini kabul ve beyan eder. www.eko1promosyon.com internet sitesinde yer alan ön bilgiler ve fatura işbu sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır.

MADDE 3- TESLİMAT VE ÜCRETİ

Ürün Teslimat Ücreti :.................... TL' dir.Bu ücret ALICI tarafından ödenir.

Teslimat Adresi :

Teslim Edilecek Kişi :

Fatura Adresi :

 

Ön siparişler hariç, Sözleşme konusu ürün, yasal 30 günlük süreyi aşmamak koşulu ile her bir ürün için ALICI' nın yerleşim yerinin uzaklığına bağlı olarak internet sitesinde teslimat ve sipariş bölümünde açıklanan sürede ALICI veya gösterdiği adresteki kişi/kuruluşa teslim edilir. Bu süre daha önceden yazılı olarak bildirilmek koşuluyla en fazla 10 gün uzatılabilir.

SATICI, sözleşme konusu ürünün sağlam, eksiksiz, siparişte belirtilen niteliklere uygun ve varsa garanti belgeleri ve kullanım kılavuzları ile teslim edilmesinden sorumludur.

Sözleşme konusu ürün, ALICI' dan başka bir kişi/kuruluşa teslim edilecek ise, teslim edilecek kişi/kuruluşun teslimatı kabul etmemesinden SATICI sorumlu tutulamaz.

Sözleşme konusu ürünün teslimatı için irsaliyeli faturanın satıcıya veya ürünü teslim alacak 3. (Üçüncü) şahısa ulaştırılmış olması ve bedelinin ALICI' nın tercih ettiği ödeme şekli ile ödenmiş olması şarttır. Herhangi bir nedenle ürün bedeli ödenmez veya banka kayıtlarında iptal edilir ise, SATICI ürünün teslimi yükümlülüğünden kurtulmuş kabul edilir.

Ürünün tesliminden sonra ALICI' ya ait kredi kartının ALICI' nın kusurundan kaynaklanmayan bir şekilde yetkisiz kişilerce haksız veya hukuka aykırı olarak kullanılması nedeni ile ilgili banka veya finans kuruluşunun ürün bedelini SATICI' ya ödememesi halinde, ALICI kendisine teslim edilmiş olması kaydıyla ürünü 3 gün içinde SATICI' ya göndermekle yükümlüdür. Bu takdirde kargo ücreti ALICI' ya aittir.

ALICI, sözleşme konusu ürünü teslim almadan önce muayene edecek ezik, kırık, ambalajı yırtılmış vb. hasarlı ve ayıplı ürünü kargo şirketinden teslim almayacaktır. Teslim alınan ürünün hasarsız ve sağlam olduğu kabul edilecektir. Teslimden sonra ürünün özenle korunması borcu, alıcıya aittir. Cayma hakkı kullanılacaksa ürün kullanılmamalıdır.

Garanti belgesi ile satılan ürünlerden olan veya garanti belgesi olmayan ürünlerden arızalı veya bozuk olan ürünler, garanti şartları içinde gerekli onarımın yapılması için SATICI' ya gönderilebilir, bu takdirde kargo giderleri SATICI tarafından karşılanacaktır.

SATICI, sözleşme konusu ürünün tesliminin imkansızlaştığını ileri sürerek, sözleşme konusu yükümlülüklerini yerine getiremiyorsa, bu durumu sözleşmeden doğan ifa yükümlülüğü süresi dolmadan ALICI’ ya bildirir ve ödenmiş olan tüm bedeli 10 gün içinde ALICI’ ya iade eder.

MADDE 4- SÖZLEŞMEYE KONU ÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Ürün/Ürünlerin Cinsi ve türü, Miktarı, Marka/Modeli, Rengi ve Tüm Vergiler Dahil Satış Bedeli www.eko1promosyon.com web adresinde yayınlanan ürün tanıtım bilgilerinde ve bu sözleşmenin ayrılmaz bir parçası olan faturada belirtildiği gibidir.

MADDE 5-SATIŞ FİYATI

Tüm Vergiler Dahil Peşin Satış Fiyatı: Fatura içeriğinde mevcuttur.

Peşinat Miktarı: Fatura içeriğinde mevcuttur.

Faiz Miktarı: Ödemler kredi kartı/havale yolu ile yapılacağından faiz uygulanmayacaktır.

Vadeye göre Faiz ile Birlikte Ödenecek Toplam Satış Fiyatı:Fatura içeriğinde mevcuttur.

Ödeme Şekli: Havale/Kredi Kartı

Faizin Hesaplandığı Yıllık Faiz Oranı: Ödemler kredi kartı/havale yolu ile yapılacağından faiz uygulanmayacaktır.

ÖDEME PLANI:

ALICI’ nın, kredi kartı ile ve taksitle alışveriş yapması durumunda siteden seçmiş olduğu taksit biçimi geçerlidir. Taksitlendirme işlemlerinde, ALICI ile kart sahibi banka arasında imzalamış bulunan sözleşmenin ilgili hükümleri geçerlidir. Kredi kartı ödeme tarihi banka ile ALICI arasındaki sözleşme hükümlerince belirlenir. ALICI, ayrıca bankanın gönderdiği hesap özetinden taksit sayısını ve ödemelerini takip edebilir.

GEÇİKME FAİZİ: Ödeme peşin ya da kredi kartı ile yapılacağı için SATICI tarafından gecikme faizi uygulanmaz.

MADDE 6- CAYMA HAKKI

ALICI, sözleşme konusu ürürünün kendisine veya gösterdiği adresteki kişi/kuruluşa tesliminden itibaren 7 gün içinde cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkının kullanılması için bu süre içinde SATICI' ya faks, email veya telefon ile bildirimde bulunulması, ürünün kullanılmamış olması ve ürünün 7. madde de belirtilen ürünlerden olmaması şarttır. Bu hakkın kullanılması halinde, 3. kişiye veya ALICI' ya teslim edilen ürüne ilişkin fatura aslının iadesi zorunludur. Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden 7 gün içinde ürün bedeli ALICI' ya iade edilir ve 20 günlük süre içinde ürün iade alınır. Fatura asli gönderilmez ise KDV ve varsa sair yasal yükümlülükler iade edilemez. Cayma hakkı nedeni ile iade edilen ürünün kargo bedeli SATICI tarafından karşılanır.

Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaşması tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz.

MADDE 7- CAYMA HAKKI KULLANILAMAYACAK ÜRÜNLER

 

Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek ürünler, hızla bozulma ve son kullanma tarihi geçen ürünler, tek kullanımlık ürünler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır. Aşağıdaki ürünlerde cayma hakkının kullanılması, ürünün ambalajının açılmamış, bozulmamış ve ürünün kullanılmamış olması şartına bağlıdır.

 

-Her türlü yazilim ve programlar

-DVD, VCD, CD ve kasetler

-Bilgisayar ve kirtasiye sarf malzemeleri

-Hür türlü kozmetik ürünleri

-Ambalajı açılmış ürünler

MADDE 8- TEMERRÜD

ALICI, kredi kartı ile yapmış olduğu işlemlerinde temerrüde düşmesi halinde kart sahibi bankanın kendisi ile yapmış olduğu kredi kartı sözleşmesi çerçevesinde faiz ödeyecek ve bankaya karşı sorumlu olacaktır. Bu durumda ilgili banka hukuki yollara başvurabilir; doğacak masrafları ve vekâlet ücretini ALICI’ dan talep edebilir. Borçlunun temerrüde düşmesi halinde, borçlu borcun gecikmeli ifasından dolayı alacaklının oluşan zarar ve ziyanını ödemeyi kabul eder.

MADDE 9- YETKİLİ MAHKEME

İşbu sözleşmenin uygulanmasında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca ilan edilen değere kadar Tüketici Hakem Heyetleri ile Alıcının ve Satıcının Yerleşim yerlerindeki Tüketici Mahkemeleri yetkilidir.

MADDE 10- SÖZLEŞMENİN DÜZENLENDİĞİ TARİH :

 

: .... SAN. TİC. A.Ş.

 

ALICI

Adı/Soyadı :

Tarih :

 

4077 SAYILI TÜKETICININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN

BIRINCI KISIM

Amaç, Kapsam, Tanimlar

Amaç

Madde 1- Bu Kanunun amaci, kamu yararina uygun olarak tüketicinin saglik ve güvenligi ile ekonomik çikarlarini koruyucu, aydinlatici, egitici, zararlarini tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasini saglayici önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girisimlerini özendirmek ve bu konudaki politikalarin olusturulmasinda gönüllü örgütlenmeleri tesvik etmeye iliskin hususlari düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Kanun, birinci maddede belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarinda tüketicinin taraflardan birini olusturdugu her türlü tüketici islemini kapsar.

Tanimlar

Madde 3 - Bu Kanunun uygulamasinda; 

a) Bakanlik: Sanayi ve Ticaret Bakanligini, 

b) Bakan: Sanayi ve Ticaret Bakanini, 

c) Mal: Alis-verise konu olan tasinir esyayi, konut ve tatil amaçli tasinmaz mallari ve elektronik ortamda kullanilmak üzere hazirlanan yazilim, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi mallari, 

d) Hizmet: Bir ücret veya menfaat karsiliginda yapilan mal saglama disindaki her türlü faaliyeti, 

e) Tüketici: Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kisiyi, 

f) Satici: Kamu tüzel kisileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsaminda tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kisileri, 

g) Saglayici: Kamu tüzel kisileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsaminda tüketiciye hizmet sunan gerçek veya tüzel kisileri, 

h) Tüketici islemi: Mal veya hizmet piyasalarinda tüketici ile satici-saglayici arasinda yapilan her türlü hukuki islemi, 

i) Imalatçi-Üretici: Kamu tüzel kisileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmus olan mal veya hizmetleri ya da bu mal veya hizmetlerin hammaddelerini yahut ara mallarini üretenler ile mal üzerine kendi ayirt edici isaretini, ticari markasini veya unvanini koyarak satisa sunanlari, 

j) Ithalatçi: Kamu tüzel kisileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmus olan mal veya hizmetleri ya da bu mal veya hizmetlerin hammaddelerini yahut ara mallarini yurt disindan getirerek satisa sunan gerçek veya tüzel kisiyi, 

k) Kredi veren: Mevzuatlari geregi tüketicilere nakit kredi vermeye yetkili olan banka, özel finans kurulusu ve finansman sirketlerini, 

l) Reklam veren: Ürettigi ya da pazarladigi malin/hizmetin tanitimini yaptirmak, satisini artirmak veya imajini yaratip güçlendirmek amaciyla hazirlattigi, içinde firmasinin ya da mal/hizmet markasinin yer aldigi reklamlari yayinlatan, dagitan ya da baska yollarla sergileyen gerçek ya da tüzel kisiyi, 

m) Reklamci: Ticari reklam ve ilânlari reklam verenin duydugu ihtiyaç dogrultusunda hazirlayan ve reklam veren adina yayinlanmasina aracilik eden ticari iletisim uzmani gerçek ya da tüzel kisiyi, 

n) Mecra kurulusu: Ticari reklam veya ilâni hedef kitleye ulastiran iletisim kanallarinin ya da her türlü aracin sahibi, isleticisi veya kiralayicisi olan gerçek veya tüzel kisiyi, 

o) Teknik düzenleme: Bir ürünün ve hizmetin, ilgili idari hükümler de dahil olmak üzere, özellikleri, isleme ve üretim yöntemleri, bunlarla ilgili terminoloji, sembol, ambalajlama, isaretleme, etiketleme ve uygunluk degerlendirilmesi islemleri hususlarindan biri veya birkaçini belirten ilgili Bakanlik tarafindan Resmi Gazetede yayimlanarak mecburi uygulamaya konulan standartlar dahil olmak üzere uyulmasi zorunlu olan her türlü düzenlemeyi, 

p) Tüketici örgütleri: Tüketicinin korunmasi amaciyla kurulan dernek, vakif veya bunlarin üst kuruluslarini, Ifade eder .

 

 

 

İKİNCİ KISIM

Tüketicinin Korunmasi ve Aydinlatilmasi

 

Ayipli mal

 

Madde 4- Ambalajinda, etiketinde, tanitma ve kullanma kilavuzunda ya da reklam ve ilânlarinda yer alan veya satici tarafindan bildirilen veya standardinda veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteligi etkileyen niceligine aykiri olan ya da tahsis veya kullanim amaci bakimindan degerini veya tüketicinin ondan bekledigi faydalari azaltan veya ortadan kaldiran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayipli mal olarak kabul edilir.

 

Tüketici, malin teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayibi saticiya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözlesmeden dönme, malin ayipsiz misliyle degistirilmesi veya ayip oraninda bedel indirimi ya da ücretsiz onarim isteme haklarina sahiptir. Satici, tüketicinin tercih ettigi bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarindan biri ile birlikte ayipli malin neden oldugu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanimdaki diger mallarda zarara neden olan hallerde imalatçi-üreticiden tazminat isteme hakkina da sahiptir.

 

I malatçi-üretici, satici, bayi, acente, ithalatçi ve 10 uncu maddenin besinci fikrasina göre kredi veren ayipli maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarindan dolayi müteselsilen sorumludur. Ayipli malin neden oldugu zarardan dolayi birden fazla kimse sorumlu oldugu takdirde bunlar müteselsilen sorumludurlar. Satilan malin ayipli oldugunun bilinmemesi bu sorumlulugu ortadan kaldirmaz.

 

Bu madde ile ayiba karsi sorumlu tutulanlar, ayiba karsi daha uzun bir süre ile sorumluluk üstlenmemislerse, ayipli maldan sorumluluk, ayip daha sonra ortaya çikmis olsa bile malin tüketiciye teslimi tarihinden itibaren iki yillik zamanasimina tabidir. Bu süre konut ve tatil amaçli tasinmaz mallarda bes yildir. Ayipli malin neden oldugu her türlü zararlardan dolayi yapilacak talepler ise üç yillik zamanasimina tabidir. Bu talepler zarara sebep olan malin piyasaya sürüldügü günden baslayarak on yil sonra ortadan kalkar. Ancak, satilan malin ayibi, tüketiciden saticinin agir kusuru veya hile ile gizlenmisse zamanasimi süresinden yararlanilamaz.

 

Ayipli malin neden oldugu zararlardan sorumluluga iliskin hükümler disinda, ayipli oldugu bilinerek satin alinan mallar hakkinda yukaridaki hükümler uygulanmaz.

 

Satisa sunulacak ayipli mal üzerine ya da ambalajina, imalatçi veya satici tarafindan tüketicinin kolaylikla okuyabilecegi sekilde "özürlüdür" ibaresini içeren bir etiket konulmasi zorunludur. Yalnizca ayipli mal satilan veya bir kat ya da reyon gibi bir bölümü sürekli olarak ayipli mal satisina, tüketicinin bilebilecegi sekilde tahsis edilmis yerlerde bu etiketin konulma zorunlulugu yoktur. Malin ayipli oldugu hususu, tüketiciye verilen fatura, fis veya satis belgesi üzerinde gösterilir.

 

Güvenli olmayan mallar, piyasaya özürlüdür etiketiyle dahi arz edilemez. Bu ürünlere, 4703 sayili Ürünlere Iliskin Teknik Mevzuatin Hazirlanmasi ve Uygulanmasina Dair Kanun hükümleri uygulanir.

 

Bu hükümler, mal satisina iliskin her türlü tüketici isleminde de uygulanir.

 

 

 

Ayıplı Hizmet

 

Madde 4/A- Saglayici tarafindan bildirilen reklam ve ilânlarinda veya standardinda veya teknik kuralinda tespit edilen nitelik veya niteligi etkileyen niceligine aykiri olan ya da yararlanma amaci bakimindan degerini veya tüketicinin ondan bekledigi faydalari azaltan veya ortadan kaldiran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler, ayipli hizmet olarak kabul edilir.

 

Tüketici, hizmetin ifa edildigi tarihten itibaren otuz gün içerisinde bu ayibi saglayiciya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, sözlesmeden dönme, hizmetin yeniden görülmesi veya ayip oraninda bedel indirimi haklarina sahiptir. Tüketicinin sözlesmeyi sona erdirmesi, durumun geregi olarak hakli görülemiyorsa, bedelden indirim ile yetinilir. Tüketici, bu seçimlik haklarindan biri ile birlikte 4 üncü maddede belirtilen sartlar çerçevesinde tazminat da isteyebilir. Saglayici, tüketicinin seçtigi bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

 

Saglayici, bayi, acente ve 10 uncu maddenin besinci fikrasina göre kredi veren, ayipli hizmetten ve ayipli hizmetin neden oldugu her türlü zarardan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarindan dolayi müteselsilen sorumludur. Sunulan hizmetin ayipli oldugunun bilinmemesi bu sorumlulugu ortadan kaldirmaz.

 

Daha uzun bir süre için garanti verilmemis ise, ayip daha sonra ortaya çikmis olsa bile ayipli hizmetten dolayi yapilacak talepler hizmetin ifasindan itibaren iki yillik zamanasimina tabidir. Ayipli hizmetin neden oldugu her türlü zararlardan dolayi yapilacak talepler ise üç yillik zamanasimina tabidir. Ancak, sunulan hizmetin ayibi, tüketiciden saglayicinin agir kusuru veya hile ile gizlenmisse zamanasimi süresinden yararlanilamaz.

 

Ayipli hizmetin neden oldugu zararlardan sorumluluga iliskin hükümler disinda, ayipli oldugu bilinerek edinilen hizmetler hakkinda yukaridaki hükümler uygulanmaz.

 

Bu hükümler, hizmet saglamaya iliskin her türlü tüketici isleminde de uygulanir.

 

 

 

Satıştan Kaçınma

 

Madde 5- Üzerinde "numunedir" veya "satilik degildir" ibaresi bulunmayan bir malin; ticarî bir kurulusun vitrininde, rafinda veya açikça görülebilir herhangi bir yerinde teshir edilmesi halinde satici bu mallarin satisindan kaçinamaz.

 

Hizmet saglamada da hakli bir sebep olmaksizin kaçinilamaz.

 

Aksine bir teamül, ticarî örf veya adet yoksa, satici bir mal veya hizmetin satisini o mal veya hizmetin kendisi tarafindan belirlenen miktar, sayi veya ebat gibi kosullara ya da baska bir mal veya hizmetin satin alinmasina bagli kilamaz.

 

Diger mal satisi ve hizmet saglama sözlesmelerinde de bu hüküm uygulanir.

 

 

 

Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar

 

Madde 6- Satici veya saglayicinin tüketiciyle müzakere etmeden, tek tarafli olarak sözlesmeye koydugu, taraflarin sözlesmeden dogan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralina aykiri düsecek biçimde tüketici aleyhine dengesizlige neden olan sözlesme kosullari haksiz sarttir.

 

Taraflardan birini tüketicinin olusturdugu her türlü sözlesmede yer alan haksiz sartlar tüketici için baglayici degildir.

 

Eger bir sözlesme sarti önceden hazirlanmissa ve özellikle standart sözlesmede yer almasi nedeniyle tüketici içerigine etki edememisse, o sözlesme sartinin tüketiciyle müzakere edilmedigi kabul edilir.

 

Sözlesmenin bütün olarak degerlendirilmesinden, standart sözlesme oldugu sonucuna varilirsa, bu sözlesmedeki bir sartin belirli unsurlarinin veya münferit bir hükmünün müzakere edilmis olmasi, sözlesmenin kalan kismina bu maddenin uygulanmasini engellemez.

 

Bir satici veya saglayici, bir standart sartin münferiden tartisildigini ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.

 

6/A, 6/B, 6/C, 7, 9, 9/A, 10, 10/A ve 11/A maddelerinde yazili olarak düzenlenmesi öngörülen tüketici sözlesmeleri en az oniki punto ve koyu siyah harflerle düzenlenir ve sözlesmede bulunmasi gereken sartlardan bir veya birkaçinin bulunmamasi durumunda eksiklik sözlesmenin geçerliligini etkilemez. Bu eksiklik satici veya saglayici tarafindan derhal giderilir.

 

Bakanlik standart sözlesmelerde yer alan haksiz sartlarin tespit edilmesine ve bunlarin sözlesme metninden çikartilmasinin saglanmasina iliskin usul ve esaslari belirler.

 

 

 

Taksitle Satış

 

Madde 6/A- Taksitle satis, satim bedelinin en az iki taksitle ödendigi ve malin veya hizmetin sözlesmenin düzenlendigi anda teslim veya ifa edildigi satim türüdür.

 

Taksitle satis sözlesmesinin yazili sekilde yapilmasi zorunludur. Sözlesmede bulunmasi gereken asgari kosullar asagida gösterilmistir:

 

a) Tüketicinin ve satici veya saglayicinin isim, unvan, açik adresleri ve varsa erisim bilgileri, 

b) Malin veya hizmetin Türk Lirasi olarak vergiler dahil pesin satis fiyati, 

c) Vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek Türk Lirasi olarak toplam satis fiyati, 

d) Faiz miktari, faizin hesaplandigi yillik oran ve sözlesmede belirlenen faiz oraninin yüzde otuz fazlasini geçmemek üzere gecikme faizi orani, 

e) Pesinat tutari, 

f) Ödeme plani, 

g) Borçlunun temerrüde düsmesinin hukuki sonuçlari. 

 

Satici veya saglayici, bu bilgilerin sözlesmede yer almasini saglamak ve taraflar arasinda akdedilen sözlesmenin bir nüshasini tüketiciye vermekle yükümlüdür. Sözlesmeden ayri olarak kiymetli evrak niteliginde senet düzenlenecekse, bu senet, her bir taksit ödemesi için ayri ayri olacak sekilde ve sadece nama yazili olarak düzenlenir. Aksi takdirde, kambiyo senedi geçersizdir.

 

Taksitle satislarda; tüketici, borçlandigi toplam miktari önceden ödeme hakkina sahiptir. Tüketici ayni zamanda, bir taksit miktarindan az olmamak sartiyla bir veya birden fazla taksit ödemesinde bulunabilir. Her iki durumda da satici, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.

 

Satici veya saglayici, taksitlerden birinin veya birkaçinin ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasini talep etme hakkini sakli tutmussa, bu hak; ancak saticinin veya saglayicinin bütün edimlerini ifa etmis olmasi durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düsmesi ve ödenmeyen taksit toplaminin satis bedelinin en az onda biri olmasi halinde kullanilabilir. Ancak saticinin veya saglayicinin bu hakkini kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarisinda bulunmasi gerekir.

 

Sözlesme sartlari tüketici aleyhine hiçbir sekilde degistirilemez.

 

Devre Tatil

 

Madde 6/B- Devre tatil sözlesmeleri, en az üç yil süre için yapilan ve bu süre zarfinda yil içinde, belirli veya belirlenebilecek ve bir haftadan az olmayacak bir dönem için bir veya daha fazla sayidaki tasinmazin kullanim hakkinin devri ya da devri taahhüdünü içeren ve bir nüshasinin tüketiciye verilmesi zorunlu, yazili sözlesme ya da sözlesmeler grubudur.

 

Devre tatil sözlesmelerine iliskin usul ve esaslari Bakanlik belirler.

 

 

 

Paket tur

 

Madde 6/C- Paket tur sözlesmeleri; ulastirma, konaklama ve bunlara yardimci sayilmayan diger turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her seyin dahil oldugu fiyatla satilan veya satis taahhüdü yapilan ve hizmeti yirmidört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayi içeren ve bir nüshasinin tüketiciye verilmesi zorunlu, önceden düzenlenmis yazili sözlesmelerdir.

 

Paket tur sözlesmelerine iliskin usul ve esaslari Bakanlik belirler.

 

 

 

Kampanyalı Satış

 

Madde 7- Kampanyali satis, gazete, radyo, televizyon ilâni ve benzeri yollarla tüketiciye duyurularak düzenlenen kampanyalara istirakçi kabul edilmesi ve malin veya hizmetin daha sonra teslim

eko1ofis.com size reklamlar sunmak için çerezleri kullanır, daha detaylı bilgi için çerez politikamızı okuyabilirsiniz. Çerezlerin kullanılmasını kabul ediyor musunuz ?